Om mig

Jag är docent i medie- och kommunikationsvetenskap med över 20 års undervisningserfarenhet på samtliga nivåer upp till och med forskar-utbildningen. Till ”mina” ämnen hör framför allt populärkultur, opinionsbildning, vetenskapsteori och kvalitativa forskningsmetoder. Från 2001 arbetade jag vid Stockholms universitet och 2015-2023 vid Karlstads universitet, där jag nominerades till utmärkelsen Bästa lärare 2018. Sedan hösten 2024 driver jag mitt eget företag. (Den som vill fördjupa sig i mitt CV hittar det här.)

Utbildning: I botten är jag kulturvetare, med medie- och kommunikationsvetenskap som huvudämne och teoretisk filosofi som breddning. Vid sidan av den akademiska utbildningen har jag även gått praktiska kurser, bl.a. i grafisk formgivning för Bo Bergström. Våren 2024 gick jag en utbildning i projektledning och agila metoder vid Påhlmans Handelsinstitut.

Innan jag blev akademiker på heltid jobbade jag i många år på Sveriges Yrkesmusikerförbund som kombinerat förbundssekreterare, informatör/informationschef, samt redaktör för medlemstidningen Symfo’ni. I egenskap av det senare var jag aktiv inom TCO-förbundens informationschefsgrupp. Dessutom byggde jag system för medlemshantering i FileMaker, först åt SYMF och därefter åt Sveriges Körförbund. Under en period av forskarutbildningen arbetade jag parallellt på ICA-reklamen vid huvudkontoret i Stockholm, framför allt som produktionsledare, men även med layout och copywriting.

Vid sidan av arbetet har jag engagerat mig i olika ideella föreningar. Det började i tonåren med Smådjursklubben, där jag snart kom att hjälpa till med medlemstidningen, och blev så småningom också Sveriges första hamsterdomare. 1982 startade jag tillsammans med en liten grupp entusiaster Svenska Hamsterföreningen, och ur denna bildades Svenska Råttsällskapet, som blev en egen förening 1985. Tamråttor var då nya som husdjur i Sverige, och vi fick en hel del uppmärksamhet i media, inte minst när vi arrangerade utställningar. (Jo, jag var även landets första råttdomare, utbildad hos NFRS i England 😉 ). -Det häftiga är att vi alla var väldigt unga, de flesta i tonåren och jag var äldst, med drygt 20 år. Ändå skapade vi föreningar som finns kvar än i dag, över 40 år senare.

Under den senare delen av 1990-talet var jag aktiv i olika sammanhang kopplade till västerländsk esoterism, bl.a. som redaktör för tidskrifterna Quintessens (1999-2000) respektive AlphaOmega (2000-2001). I samband med detta fördjupade jag mig särskilt i jordstrålning och slagruta, och var under många år medlem i Sällskapet för Parapsykologisk Forskning.

Sedan jag flyttade till Värmland 2016 har jag blivit allt mer engagerad i byggnadsvård, och sedan 2023 är jag länsombud för Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Jag ger inspirationsföreläsningar om hållbart boende och hur man kan ta hand om sitt hus på ett sätt som är bra både för hälsan, miljön, den egna plånboken – och för huset självt! Dessutom håller jag kurser i fönsterrenovering till husbehov, och hjälper emellanåt även privatpersoner.

I egenskap av subkulturtant är jag involverad i olika kulturföreningar. Så t.ex. ingår jag i arbetsgruppen bakom festivalen Synth i Molkom, och sitter även i interimsstyrelsen för Ideell Kulturallians Värmland, en regional intresseorganisation för ideella kulturföreningar (mer om det här: Ideell Kulturallians).

Jag är medlem i The Work Shop i Forshaga och samarbetar bl.a. med föreningen Skildra Värmland, som inriktar sig på att levandegöra värmländsk lokalhistoria och kulturarv med hjälp av såväl digitala som analoga medier.

Kontakt

Du når mig enklast genom att skicka ett mejl till eva.kingsepp@kultkom.se