Jag har alltid varit fascinerad av det förflutna. Ända från det jag var liten tog jag till mig allt som hade med historia att göra, så det var inte konstigt att jag långt senare i livet började åka till Medeltidsveckan på Gotland och gick med i diverse medeltidsföreningar. Ungefär samtidigt var jag också medlem i Stockholms Tolkiensällskap (och Svenska Isfolksföreningen), så det blev många tillfällen till att klä upp sig i mer eller mindre historiskt inspirerade kreationer, lajva och leka tidsresa.
När jag sedan kom in på forskarutbildningen i medie- och kommunikations-vetenskap låg det nära till hands att till avhandlingen välja ett område som handlade om historiekultur, d v s ett samhälles kollektiva föreställningar om det förflutna. Framför allt ville jag undersöka hur dessa växer fram och formas genom populärkulturen. Jag var särskilt nyfiken på hur populära filmer och dataspel på temat andra världskriget och Nazityskland påverkade vårt kollektiva minne av perioden 1933-45, så förutom att analysera en väldig massa filmer och spel genomförde jag också ett antal djupintervjuer och etnografiska fältstudier. Då intervjuade jag bl.a. personer som var engagerade inom historisk re-enactment respektive militariasamlande, men också musiksubkulturer som synth, neofolk och NSMB, nationalsocialistisk black metal. Det blev alltså en ganska omfattande undersökning, där långt från allt material till slut kom med i själva avhandlingen.
Under senare år har jag allt mer riktat in mig på två områden: dels relationen mellan myt och verklighet och hur denna påverkar vår bild av historien, dels hur man rent praktiskt kan ”återskapa” det förflutna med hjälp av såväl digitala som analoga medier. Ett användbart koncept i det sammanhanget är återförtrollning, som jag särskilt har fördjupat mig i.
Vad jag kan hjälpa till med
När det gäller att återskapa det förflutna och göra det levande och relevant för nya generationer kan jag bistå med allt möjligt – från inspiration och idéer till utarbetandet av färdiga koncept. Det kan både handla om relativt enkla saker och om större projekt som kräver resurser i form av tid och pengar. I sådana fall kan jag gärna också hjälpa till med att söka projektmedel.
Jag samarbetar med föreningen Skildra Värmland och Skildra Storytelling Studios, som gör animerad film, spel, VR och illustrationer utifrån värmländska stories, sagor & sägner.
Välkommen att höra av dig om du vill bolla tankar kring hur jag – eller vi – kan bidra till att utveckla just din verksamhet!