Vill du boka in ett föredrag eller föreläsning om något intressant?
På den här sidan finns några exempel på föreläsningar och presentationer, där de allra flesta också går utmärkt att hålla digitalt. Jag har två olika inriktningar: dels inspirationsföreläsningar inom byggnadsvård, som du hittar här, dels presentation av delar ur min forskning om Nazityskland och andra världskriget inom populärkulturen, som du ser några exempel på här nedan.
Förutom det föreläser jag också gärna om ämnen kopplade till paranormala fenomen och det övernaturliga, inklusive ”occulture”, d v s esoteriska och ockulta inslag inom populärkulturen.
Om du tycker att det här låter spännande, hör av dig så kan vi bolla idéer!
Från Wewelsburg till Castle Wolfenstein: Naziockultism i populärkulturen, ca 40 min.

Här gör jag en presentation av området naziockultism så som det förekommer inom den västerländska populärkulturen. Vad är det, hur har det uppstått, och hur har det utvecklats fram till idag?
Vad finns det för faktiska kopplingar till Nazityskland, vad är fantasier och vad är kryptohistoria och/eller konspirationsteorier?
Om rymdnazister, nazizombier och den banala Ondskan, ca 40 min.
Rubriken säger kanske det mesta! Här presenterar jag ett antal olika filmer med dels rymdnazister, dels nazizombier, och resonerar både kring vad som skiljer dem åt och hur vi kan förstå de olika fenomenen. Självklart blir det både Iron Sky och Död Snö, och dessutom flera andra klassiker, framför allt inom nazizombiegenren 🙂
Nazityskland i populärkulturen, ca 40 min.
Här presenteras en översikt av de sätt som Nazityskland förekommer på i populärkulturen från 1970-talet och framåt. Jag resonerar även kring olika varianter på samma tema, hur skillnader mellan olika medieslag som filmer och dataspel påverkar sättet att framställa historien på, och inte minst hur publiken och spelarna ser på detta.
”This land was made for war”: Populärhistoria om andra världskriget i Nordafrika och Mellanöstern, ca 40 min.
Det här är resultatet av en studie av 20 dokumentärfilmer om Nordafrika-kampanjen under andra världskriget, där jag bl.a. undersökte hur olika geografiska platser respektive lokalbefolkningen framställs. Föga förvånande är det oftast ett helt västerländskt perspektiv, där Egypten främst får tjäna som en exotisk kuliss. Men om vi gräver lite djupare, vad kan det innebära för de kollektiva minnena av kriget?