Byggnadsvård – ta hand om ditt hus!

Idag är det kanske viktigare än någonsin att ta hand om sitt hus på ett ansvarsfullt och hållbart sätt – inte bara för att det gör gott både för hemkänslan, miljön och plånboken. I en föränderlig och osäker värld behöver vi den trygghet som ligger i att kunna klara sig själv och inte vara helt beroende av utomstående.

Förr i tiden var det ofta inte särskilt dyrt eller komplicerat med underhåll av äldre byggnader, så länge som man använde sig av traditionella material och metoder. Särskilt på landsbygden fixade man det mesta på egen hand. Men med ökande välstånd – och inte minst genom den moderniseringsiver som präglade Sverige redan från mellankrigstiden – blev det vanligt att förkasta allt som var gammalt. Nytt och modernt skulle det vara!

Idag vet vi bättre. Många moderna material är betydligt sämre ur både hållbarhets- och miljösynpunkt, och dessutom är de ofta dyrare än de traditionella alternativen. Under de senaste decennierna har byggnadsvård blivit något av en folkrörelse, och vi är väldigt många ägare till äldre hus som har gått kurser eller lärt oss om äldre material och metoder på annat sätt. En bra ingång är att vara med på Svenska Byggnadsvårdsföreningens populära byggnadsvårdsläger, som arrangeras runt om i landet och snabbt brukar bli fullbokade.

Jag själv har gått från att vara en vanlig entusiast till att inte bara vara länsombud i Värmland för Byggnadsvårdsföreningen, utan också hålla inspirationsföreläsningar om byggnadsvård och leda kurser i vad jag kallar för fönsterrenovering till husbehov. Det innebär att vi går igenom vad som behövs för att själv enkelt kunna underhålla sina fönster, och deltagarna får ta med en egen fönsterbåge att jobba med. Här blir det hållbart på alla sätt och vis!

Aktuellt inom byggnadsvård

KURS Fönsterrenovering till husbehov, Nyeds hembygdsgård, Molkom. Två tillfällen: 26 april respektive 10 maj 2025, 10.00-17.00. Kursavgift 995:- inkl. moms. Halvolja, linoljefärg, kitt och fika ingår. Mer info här.

Inspirationsföreläsningar

Med utgångspunkt i egna erfarenheter berättar jag om olika saker som kan dyka upp när man ska ta hand om ett äldre hus, och bygger på med den kunskap som jag har samlat på mig under åren som aktiv byggnadsvårdare.

Det är alltid väldigt roligt om också publiken är med på noterna och delar med sig av sina egna upplevelser! Tid: ca 45 min + tid för gemensam diskussion.

  • Värme i gamla hus. Om energihushållning, olika typer av isolering, och värdet i att inte byta ut sina gamla fönster.
  • Varm inne utan vantar. Om kakelugnar, rörspisar och vedspisar: hur man bäst använder och tar hand om dem, inklusive något om brandsäkerhet.
  • Ödehusets utmaningar. Så var det att flytta in i ett ödehus! Om förväntade och oförutsedda problem, och hur jag löste dem 🙂
  • Hjälp! Taket läcker! Om hur det kan gå när det plötsligt börjar regna in… Praktiska knep och saker att tänka på. Olika slags takbeläggning: fördelar och nackdelar.
  • Återbruk av gamla fönster. Om ett galet projekt där jag tog hand om 10 stycken till synes helt hopplöst förfallna fönsterbågar, som kunde återuppstå på nytt till en helt okej glasveranda.
  • Källarplanets mysterier. Om krypgrunder och vad som kan dyka upp i dem… samt hur man kan hantera utmaningar kopplade till ventilation, mögel och liknande.

Kurser

  • Fönsterrenovering till husbehov. Snabbkurs/workshop för nybörjare! En dag 10.00-17.00 med pauser för lunch och fika. Deltagarna får ta med var sin egen fönsterbåge att jobba med. Vi går först igenom hur man bedömer skicket, vad som behöver göras och vad man kan göra själv, och därefter blir det praktiskt arbete utifrån vars och ens egna förutsättningar.
  • Kursen ges vanligen på Nyeds hembygdsgård i Molkom och är ett samarbete mellan Nyeds Hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Färgbutiken i Karlstad, som sponsrar med linoljefärg och kitt.
  • Den går dock också att ge på andra ställen, t ex hembygdsgårdar eller liknande. –Hör av dig för mer information!

Fönsterrenovering

  • I mån av tid kan jag hjälpa privatpersoner med renovering och underhåll av fönster på plats, med möjlighet till ROT-avdrag. Jag arbetar traditionellt med linoljefärg och -kitt. Vi kan också dela upp momenten så att jag gör grundarbetet och kunden resten, t ex slutmålningen.
  • Varför inte bjuda in till fönstertalko! Begreppet talko kommer från Finland och handlar om att ett jobb görs tillsammans, ofta i en större grupp och under en begränsad tid. Som tack brukar talkovärden bjuda på mat och dryck efter avslutat arbete. I Norge kallas det för dugnad, och i Sverige hittar vi en liknande tradition i t ex äldre tiders skördegillen. Det är alltså ett både praktiskt och trevligt sätt att snabbt få ordning på sådant som annars hade tagit väldigt lång tid. Så samla familj, vänner och bekanta till en rolig jobbardag/workshop där vi tillsammans tar hand om husets fönster!
  • Eftersom uppdragen skapas utifrån kundens önskemål blir slutpriset varierande. Jag tar 500:-/timme + moms och reseersättning.

Utbildning & erfarenhet

Byggnadsvårdsläger

Kumms Stuga, Vretstorp, Örebro 19-25/8 2018
Fasadrenovering
Restaurering av dörrar
Tillverkning av nya fönster efter gammal förlaga inkl. glasskärning och målning
Restaurering av murspis
Renovering av golv
Timmerlagning

Källnääs, Nääs, Västra Götaland 24-29/6 2019
Målning med linoljefärg
Fönsterrenovering
Omläggning av sadeltak med lerpannor och undertak av stickespån
Reparation av takfot
Tillverkning av vanliga färgtyper
Byte av vindskivor
Omputsning av murstock

Årås säteri, Ulricehamn, Västra Götaland 21/6-2/7 2020
Fönsterrenovering
Renovering av träfasad och fönsteromfattningar
Tillverkning av dörrkarm och dörr
Lerklining av timmerväggar
Arbete med kalkbruk
Putsning av fasad
Tillredning av rödfärg
Föreläsningar med Ralph Edenheim: ”Färg och färgsättning i ett historiskt perspektiv”,
”Träbyggnader genom seklerna”

Näverkärr, Brastad, Bohuslän, 3-8/7 2021
Lagning av fasadpanel
Målning med linoljefärg
Skadebesiktning av timmerstomme
Fönsterrenovering
Lerputsning och tapetsering

Österbybruks Herrgård, Österbybruk, Uppland, 26/6-2/7 2022
Lagning med kalkbruk, underhåll och puts
Verktygslära
Föreläsningar

Vänhem och Vänkretsen, Nääs, Västra Götaland 20-25/8 2023
Murverkslagning och omfogning
Framtagning av färgtrappa
Blandning av och målning med linoljefärg
Fönsterrenovering
Takarbete inkl. tillverkning av figursågade vindskivor
Föredrag och visningar

Övrigt

  • Trälagningar i fönsterbåge. Scandinavian Windowcraft, 27/9 2020 (heldag)
  • Egensotning. Brandskyddsföreningen Väst. 10/2 2022 (digitalt, kväll)
  • Renovera din järnspis och ta hand om dina eldstäder. Södermanlands Museum, Nyköping. 23/4 2022 (heldag)
  • Energihushållning i gamla hus. Slöjd & Byggnadsvård, Nääs. 16/3 2024 (digitalt, heldag)
  • Byggnadsvårdens konvent, Mariestad, 25–27 september 2024
  • Inspirationsträff om byggnadsvård – FÄRG. Slöjd & Byggnadsvård/SV. 18/2 2025 (digitalt, kväll)

Alla foton: Eva Kingsepp